27.04.2020 -

Omista vahvuuksista omaksi bisnesideaksi 4H:n yrityskurssilla

Mistä asioista sinä haaveilet? Kenties haluat oppia uuden taidon? Tai haluat säästää rahaa päästäksesi unelmiesi matkalle. Ehkä haluat auttaa toisia ihmisiä tai muuttaa maailman paremmaksi. Tai sitten haluat saada työkokemusta ja kokeilla yrittäjyyttä kesän ajan.

Tervetuloa 4H:n etänä järjestettäville yrityskursseille! Yrityskursseja järjestetään 4H-yhdistyksissä eri puolilla Lappia ja ilmoittautuminen niihin on käynnissä juuri nyt. Katso lähimmästä 4H-yhdistyksestäsi ilmoittautumisohjeet kurssille.

4H-yrityskurssi on alun perin lähiopetuksena järjestetty kurssi. Vallitsevasta tilanteesta johtuen yrityskurssit päätettiin kuitenkin siirtää etänä järjestettäväksi, jotta nuoret saisivat oppeja yrittäjyydestä kesää varten. Monet nuorten kesätyöpaikoista on vaarassa ja siksi itsensä työllistäminen kesäksi yrittäjänä on loistava vaihtoehto perinteisille kesätöille. Yrityskurssilla saat kaikki tarvittavat tiedot ja taidot yrityksen perustamista varten.

Yrityskurssit ovat maksuttomia ja niihin voi osallistua kuka tahansa 13-28-vuotias. Yrityskurssin jälkeen on mahdollista perustaa 4H-yritys, jolloin 4H-yhdistys on tukenasi kaikissa yrityksen käänteissä.

Yrityskurssilla hyödynnetään cashnjeti.fi-sivuston minipelejä. Pääset siis myös ensimmäisten joukossa testaamaan Cash n’ Jeti -pelin ominaisuuksia. Mobiilipeli tullaan julkaisemaan marraskuussa 2020. Lisää tietoa pelistä täällä >>

Yrityskurssi koostuu viidestä osasta:

  1. Tavoitteet ja päämäärät
  2. Vahvuuksista ideaksi
  3. Mitä ja kenelle
  4. Brändi ja markkinointi
  5. Laskutus, verotus ja kirjanpito

”Kääks, kuulostaapa vaikealta, en minä osaa tällaista”. Älä säikähdä, jos osioiden otsakkeet kuulostavat vierailta tai pelottavilta. Sinulla ei tarvitse olla aiempaa kokemusta tai tietämystä yrittäjyydestä, saat kaikki opit tältä kurssilta. Lisäksi sinulla on turvanasi kurssin vetäjä, joka auttaa sinua pulmatilanteissa.

Saat uudet ohjeet, materiaalit ja tehtävät kerran viikossa sähköpostiisi. Sähköposti sisältää aina ensin teoriaosuuden, jonka jälkeen tulevat tehtävät. Sinulla on viikko aikaa tehdä edellisen viikon tehtävät. Tehtävät tehdään Google Formsissa, joiden vastaukset menevät yrityskurssin vetäjälle. Kurssin kesto ja toteutustavat voivat vaihdella paikkakunnittain.

Mitä kurssilla tapahtuu?

Kurssin aikana perustat oman kuvitteellisen yrityksesi. Jos sinulla on jo valmis yritysidea, voit hyödyntää sitä tehtävien teossa. Jos taas sinulla ei ole vielä yritysideaa, ei hätää, pääset ideoimaan sitä kurssin toisessa osassa. Et siis tarvitse välttämättä mitään aiempia taitoja yrityskurssille tullaksesi.

Osa 1: Tavoitteet ja päämäärät

Tiesitkö, että yritysideaa pohtiessa on hyvä miettiä ensin omia päämääriä ja tavoitteita? Yrityskurssin ensimmäisessä osassa pääset testaamaan millainen yrittäjäpersoona olet. Leikkimielisen testin avulla voit selvittää omia motiivejasi yrityksen perustamiseen. Yritystä perustaessa on hyvä tietää mihin itse tähtää ja mitä yrityksellään haluaa saavuttaa. Ensimmäisessä osassa pääset myös pohtimaan mikä yrittäjyydessä kiehtoo, mikä siinä arveluttaa ja miten yrittäjyys eroaa palkkatyöstä.

Yrityskurssin ensimmäisessä osassa pongahdetaan pehmeästi yrityskurssin syövereihin. Siinä taustoitetaan sinun aiempaa osaamistasi ja motiivejasi yrityksen perustamiseen sekä virittäydytään yrittäjyyteen pohtimalla esimerkiksi hyvää yrittäjyyttä. Ei tiukkaa faktaa vaan kevyttä poutapilveä.

Osa 2: Vahvuuksista ideaksi

Seuraa se tärkein osa: sinun vahvuutesi! Kaikilla meillä on vahvuuksia. Aina emme vain hoksaa ajatella arkielämämme ulkopuolelle ja saatamme määritellä osaamistamme vain vaikkapa kouluaineiden kautta. Vaikka et loistaisi kouluaineissa, on sinulla ihan varmasti jokin asia, missä olet oman elämäsi stara. Yrittäjyys on loistava paikka hyödyntää näitä piileviäkin vahvuuksiamme.

Yrityskurssin toisessa osassa inspiroidutaan erilaisista yritysideoista ja lähdetään kehittämään yritysideoita omista vahvuuksista käsin. Tärkeintä on olla miettimättä liikaa. Kaikista parhaimmat ideat syntyvät, kun ei sensuroi itseään liikaa. Lähde siis rohkeasti matkalle!

Osa 3: Mitä ja kenelle

Uu, nyt käydään asian ytimeen. Mitä yrityksessäsi tehdään ja kenelle. Nyt sinulla pitäisi olla jo jokin haju, mitä yritysideaa lähdet kehittämään eteenpäin. Ei kuitenkaan huolta, idean ei tarvitse olla lopullinen. Ideat usein jalostuvat ajan myötä. Ja saattaapa käydä niinkin, että toteat jonkun idean matkan varrella huonoksi ja vaihdat sen suhteen kokonaan kurssia. Sekin on täysin sallittua. Tärkeintä on, että lähdet liikkeelle.

Yrityskurssin kolmannessa osassa kiteytät yritysideasi twiitin mittaiseksi. Sanotaan, että jos asiaa ei pysty selittämään lyhyesti, sitä ei ole ymmärtänyt oikein. Siksi on tärkeää pystyä kertomaan lyhyesti omasta yritysideastaan. Lisäksi se auttaa kiteyttämään asian paremmin myös omassa mielessäsi. Pääset myös syventymään hinnoittelun saloihin ja miettimään kilpailijoitasi. Tuhti teoriapaketti selittää hinnoittelun aakkoset juurta jaksain. Hinnoittelu on nimittäin yksi vaikeimmista asioista yrittäjän polulla kokeneimmalle konkarillekin. Apunasi toimii Cash n’ Jetin hintakone, jonka avulla voit testata erilaisia vaihtoehtoja hinnoitteluun ja miten se lopulliseen hintaan vaikuttaa.

Osa 4: Brändi ja markkinointi

Jess! Kaikista hauskin osuus! Tässä osassa pääset miettimään yrityksesi ilmettä ja nimeä. Visuaalisella ilmeellä tarkoitetaan sitä, miltä yritys näyttää ulospäin. Siihen kuuluvat esimerkiksi värit, fontit ja logo. Visuaalinen ilme taas on osa yrityksen markkinointia. Markkinointi ei ole pelkästään myyntiä ja mainostamista, vaan se on kaikkea mikä yrityksestä näkyy ulospäin: nimi, logo, asiakaspalvelu, tuotteiden tai palveluiden saatavuus, kotisivut jne.

Yrityskurssin neljännessä osassa pureudutaan erityisesti yrityksen nimeen. Saat kattavat ohjeet nimeämiseen ja pääset kokeilemaan nimigeneraattorilla erilaisia nimiä. Opit myös millainen on hyvä logo ja miten voisit markkinoida yritystäsi.

Osa 5: Laskutus, verotus ja kirjanpito

Jaiks, verotusta, voiko tylsempää olla! Ei hätää, yrityskurssin viides osa ehkä sisältää paljon kuivakkaa asiaa, mutta asiat on selitetty helposti ja ymmärrettävästi. Tämä osio sisältää kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää laskutuksesta, verotuksesta ja kirjanpidosta. Et ehkä usko, mutta 4H-yrittäjälle nämä ovat varsin yksinkertaisia asioita. Apunasi on myös aina kurssin ohjaaja ja kurssikaverit.

Viides osa päättää yrityskurssin. Kurssin päätteeksi täytän palautelomakkeen ja saat Pop-socketin! Lisäksi saat ohjeen 4H-yrityksen perustamiseen, mikäli sen haluat tehdä. Jos päätät alkaa 4H-yrittäjäksi, yhteydenpitosi 4H-yhdistyksen kanssa jatkuu ja saat apua ja tukea yritystoiminnan varsinaiseen käynnistämiseen.

Kaiken kaikkiaan 4H-yrityskurssi erittäin laaja kattaus yrityksen perustamiseen. Yrityskurssi kattaa kaiken lähtien omista vahvuuksista ideaksi ja yritystoiminnan pakollisten paperiasioiden hoitamiseen saakka. Yrityksen pyörittäminen ei ole aina helppoa, mutta se antaa paljon. Työnantajat arvostavat suuresti merkintää ansioluettelossa oman yrityksen pyörittämisestä. Silloin työnantaja tietää, että ymmärrät työelämän realiteetit ja tiedät, miksi asioita tehdään niin kuin tehdään. Se tekee sinusta erittäin arvokkaan työntekijän.

Katso paikkakuntasi yrityskurssit 4H-yhdistyksestäsi. Jos paikkakunnallasi ei ole 4H-yhdistystä, katso löytyisikö kurssia vaikkapa naapurikunnan alueelta. Yrityskurssit ovat maksuttomia ja kaikille 13-28-vuotiaille avoimia. Ole siis rohkeasti yhteydessä lähimpään 4H-yhdistykseesi!  

# #