03.04.2020 -

Seis STOP, poikkeusolot tulivat, mitäs nyt tehdään?

Pääsimme jo viime kerralla kehumasta kuinka tulemme päivittämään hankkeen blogia entistä useammin ja säännöllisemmin. Elämä tuli kuitenkin vastaan ja sen myötä jouduimme mylläämään koko julkaisuaikataulun uusiksi.  Jos olet eksynyt tälle sivulle silloin tällöin kurkkimaan, että joko nyt olisi jotain uutta, ja pettynyt kerta toisensa jälkeen, pahoittelut siitä. Toisaalta uskaltaisin väittää, että poikkeustilan alettua kaikilla on ollut ihan muut asiat mielessä kuin mitä Yritystä pelissä -hankkeelle kuuluu.

Nyt me kuitenkin kerromme mitä meille kuuluu.

Maailma meni muutama viikko sitten hetkessä mullin mallin ja väistämättä se vaikutti myös hankkeeseen. Yritystä pelissä -hankkeen kaikki kevään tapahtumat, mukaan lukien Lapin eri paikkakunnilla järjestettävät Bisnes cafet ja Yrityskurssit, peruttiin. Tapahtumissa oli tarkoitus hyödyntää ensimmäisiä osia Cash n’ Jeti -pelistä ja markkinoida sitä.

Mitäs sitten?

Teimme saman kuin niin moni muukin, siirryimme nettiin. Lähdimme suunnittelemaan Yrityskurssista ja Bisnes cafeista etäversioita. Myös Business Labin oli tarkoitus aloittaa toimintansa Rovaniemellä nuorisokeskus Monden tiloissa, mutta niidenkin osalta toteutuksessa päätettiin siirtyä etätoteutukseen.

Haasteita tuottaa materiaalien vääntäminen uuteen muotoon. Lähiopetusta ei voi kääntää etäopetukseksi vain laittamalla kameran päälle. Jokainen tietää kuinka tylsää on istua ruudun ääressä, kun toinen paasaa ruudun takia asiaansa tuntitolkulla. Samat keinot eivät yksinkertaisesti toimi. Siksipä lähdimme etsimään erilaisia vuorovaikutteisia työkaluja etätyöskentelyyn, jolloin osallistujat todella pystyvät osallistumaan käsillä olevaan aiheeseen. 4H:n yhtenä toiminnan kulmakivenä on tekemällä oppiminen ja sitä ei voida poikkeusoloissakaan sivuuttaa. Tai emme halua sivuuttaa. Haluamme toiminnan olevan edelleen mielenkiintoista.

Itse pelin tekemiseen poikkeusolot eivät ole vaikuttaneet juurikaan. Työ tehdään tietokoneilla kuten ennenkin ja tiimipalaverit järjestetään Teamsin kautta.

Kriiseistä seuraa usein aina myös jotain hyvää. Sen voi jo nähdä myös hankkeen kohdalla, sillä kriisi korostaa tekemämme työn tärkeyttä. Nyt jos koskaan tarvitaan mielenkiintoisia digitaalisia ympäristöjä nuorille, joiden ainoana tarkoituksena ei ole viihdyttää. Nyt jos koskaan ymmärretään pelien ja pelillisyyden tärkeys. Koska etänä työskentelystä puuttuu se lähityöskentelyn tuoma liima, täytyy etätyöskentelyn olla piirun verran mielenkiintoisempaa.

Sitä varten tehdään Cash n’ Jeti -peliä. Jotta oppiminen olisi kivaa.

Ps. Meillä on tekeillä Kesätyö yrittäjänä -kampanja, joka polkaistaan käyntiin pääsiäisen jälkeen. Mediasta on alkanut tihkua tietoa, jonka mukaan tuhannet nuoret ovat vallitsevan tilanteen vuoksi menettämässä kesätyönsä. Kampanjan on tarkoitus vastata siihen haasteeseen. Siitä kuitenkin lisää ensi viikolla!

# # # #